Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pilna Pomoc Potrzebna! Zawirusowany Komputer!

MrDeViX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam poważny problem. W moim komputerku siedzi pewien wirus emm.. dosyć groźny, ale sam nie wiem jak się nazywa, właśnie potrzebuję pomocy w identyfikacji nazwy..
Co robi:
- Otworzył mi okienko czatu jakieś, nie mogłem go wyłączyć, pisał do mnie jego właściciel, teksty typu "wanna fuck? babe" etc. ale najbardziej nakierował mnie na wszystko tekst: "give me your pass to tibia real, you got 5 seconds or i'll debug your computer"
- Zaczął odpalać mi strony w google chrome (tych dziadkow ktorzy sie w dupe biorą, bleh)
- Skanowałem avastem, ale na pewno to nie jest to.. Pliki zawirusowane: ttaskmgr.exe (Win32: Delf-SQI) (zauwazylem, podwojne T, siedzial sobie w moich dokumentach) , 0.exe (MSIL:Crypt-BK)

Moja reakcja: Odłączenie na początku kabla od internetu od laptopa. Tryb awaryjny z siecią -> pobrałem Avasta, przeskanowalem kilka razy i to mi wykryło.

Zapomniałem dodać, że ja moglem pisac z nim w tym oknie czatu.

urechisyg.png

Opublikowano

Skan całego kompa Płatnym np. Nortonem, bo avast to gówno.

Potem skan malvarebytes anti malvare całego kompa, a na koniec usunięcie szkodliwych wpisów w rejestrze.

Opublikowano

Pozostaw komputer odłączony od sieci i jeżeli istnieje taka możliwość, wykonuj poniższe czynności na innym komputerze.

Potem polecam pobranie skanera Dr.Web CureIt!

http://www.freedrweb.com/cureit/?lng=pl

Program lub wersja CD (możliwość bootowalnego pendrive).

Potem możesz w dziale komputery dać logi dla specjalistów, bo ja to się w logach nie znam.

Zostaw Avast! antywirus. Ja od kilku lat z powodzeniem używam, dodatkowo skanuję powyższym skanerem co kilka dni komputer.

Tak z ciekawości, kiedy to się stało? Pobrałeś coś?

Masz oryginalny system? Jaki? Robisz aktualizacje?

@

http://technet.microsoft.com/pl-pl/sysinternals/bb896653.aspx

Zaawansowany Menedżer zadań, szukaj dziwnych procesów. Klikasz prawym > properties. Sprawdzasz ścieżkę pliku i skanujesz go.

lolol

Opublikowano

@up pisał że skanował avastem więc jakiegoś ma ;)

@topic a tak na przyszłość skanuj pliki zanim je ściągniesz.

Opublikowano

@up pisał że skanował avastem więc jakiegoś ma ;)

Wiem, już poprawiłem posta. Niech zastosuje się do moich wskazówek :)

lolol

Opublikowano

Zamiast tak się bawic w skanowanie to lepiej zrobić format bo wirusów pewnikiem jest więcej,jak już to używaj eseta

Opublikowano

Zamiast tak się bawic w skanowanie to lepiej zrobić format bo wirusów pewnikiem jest więcej,jak już to używaj eseta

Dlatego może zbootować sobie pendrive z dr.web cureit i przeskanować komputer.

Może to zrobić wpierw tylko po to, żeby przynajmniej po części wszystko wykasować, zgrać co potrzeba i zrobić formata.

Jednak obstawiam, że wystarczy raz/dwa przeskanować i komputer będzie czysty.

lolol

Opublikowano

Polecam ComboFix'a, natychmiast odłączy Cię od tego bot netu, i może nawet będziesz miał szansę uratowania danych przed formatem.

Opublikowano

Czy takim problemem jest odłączenie kabla od neta jak ci jakiś syf wysyłał i przeskanować PCta np. Malwarebytes Anti-Malware ?

ja za jego pomocą 4 keysy znalazłem

9368_gold.png

Opublikowano

Ludzie naprawde są naiwni xD Ostatni raz miałem jakiegoś rata jak sam siebie infekowałem (sandboxie, testowanie śmisznych rzeczy) oraz jak miałem 9 lat (szukałem steam account crackera na youtube xDD). Ale przecież wirusy są zagrożeniem w cyber przestrzeni ;[[[[

Jeżeli jednak nabrałeś się na kolejny scam to przeskanuj MalwareBytes'em.

Opublikowano

Antywirus Malvarebytes - czemu wszyscy to polecają to ja nie wiem.

@Valze - przez ComboFix spierdolenie może być totalne jak systemowe pliki wypierdoli

co ty za rady dajesz to już nie wiem

lolol

Opublikowano

To teraz krótko. Dziekuje za pomoc wszystkim, ktorzy probowali , a co do mojej naiwności.. Wszystkie cheaty/boty jakie mam na komputerku, sa pobrane z MPCForum, mam na myśli cracked elfbota, Xenobota i MC ;) Wszystkie działały, a tu nagle zaskoczenie.. :) Komputer już sprawny i gotowy do działania, jeszcze raz - dzięki.

urechisyg.png

Opublikowano

Po pierwsze to radziłbym zainstalować sobie lepszego antyvirusa niż Avast np.ESET'a albo Kaspersky .Mozna także spróbować przywracania systemu w zależności jak długo tego tego virusa juz masz.Jesli to nie pomoże trzeba sformatować dysk i zainstalować system operacyjny od nowa.W razie jakiś pytań pisz na PRIV chętnie odpowiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...